1.12.09

Viimane kurt töötaja Tallinna ettevõttes

Täna lõpetas Osaühing Lasuri direktor töölepingut viimase kurdi töötajaga, kel oli tööstaaž 44 aastat. Hiljem intervjueerin temaga.

Ettevõtte taust
Tallinna õppe-tootmise ettevõte asutati Eesti NSV Kurtide Ühingu V kongressi otsuse põhjal 10. novembril 1955. aastal. Selle ettevõtte tegevuseks on tööstuslik tootmine. Aastatel 1957 – 1959 toodeti laua-, tasku- ja seinapeegleid. 1960. aastal hakati uudistootena kogu NSV Liidu ulatuses valmistama vildistatud barette, kahe aasta hiljem lisandus kootud peenvill-barettide tootmine.
Alguses oli väga tagasihoidlik. 1955. aastal töötas ettevõttes ainult 10 inimest. Toodang suurenes iga-aastase kasumiga. Tööruumide kitsikusele oli seda kõike saavutanud peamiselt tööjõudluse tõusu arvel. 1962. aasta uue kolmekorruselise tootmishoone ehitamist, mis valmis 1964. aastal. Uues baasis lisati juurde õppetöökojad kudumis-, õmblus-, vildi-, metalli- ja dekoortöö aladel. Selles hoones oli tööruumid 150 inimesele, kes oli enamik kurdid.
Taasiseseisvuse ajal vaibus ettevõte tegevus, milles vähenes tasapisi kurtide töötajate arv. Lõpetati kudumis-, vildi-, metalli- ja dekoortööd. Õppe-tootmise ettevõtte vahetas uue nime Eesti Kurtide Liidu Osaühing ,,Lasur“. Selles tegeldi õmblustööd alates voodilinadest ja padjapüüridest kuni kitlite ja tööriieteni ning teostati ka õmblustoodete parandustöid, kuid õmblejate arv kahanes.
Allikas: Eesti NSV Kurtide Ühingu almanahh ,,Meie tungal“

Kommentaare ei ole: