26.4.15

Kurtide maja 50 aastat

Kurtide maja, Nõmme tee 2 Tallinn saab sel aastal maikuus 50 aastaseks. Majas on  kasutuses praegu rendipinnad, kurtide organisatsioonide ruumid ja nõukogudeaegne saal, millel puudub küte. Saal on suur, saab kasutada ainult soojadel aegadel. 
Enne maja ehitamist oli juba 10 aastat olemas kurtidele mõeldud sobivad töökohad, mis asusid erinevates majades. Klubi oli Pikal tänaval, praegu on seal hotell Meriton. Oli ebamugav ja raske joosta igal pool laiali linnas asuvates asutustes. 1960. aastate algul hakati ehitama  kutsekooli õpilaste abiga Kurtide maja, kuid ehitamiseks kulus kaua aega.
22. mail 1965. aastal avati Kurtide maja, kuhu koondusid kurtide tsehhid. Seda nimetati Tallinna Kurtide Õppe-Tootmisettevõteks. Seal valmistati barette, mootorratta tuuleklaase, lambikupleid jne. Kolm aastat hiljem hakati tegema majas kultuuriüritusi ja huviringe. Ettevõtes töötas 110 inimest, nende seas oli palju kurte, kuid ka kuuljaid.
Eesti taasiseseisvumise algul hakkas ettevõte alla langema. Kaotati töökohti, tsehhid suleti, selle asemel renditi pinnad välja teistele firmadele.
Kurtide organisatsioonid püsivad aastaid omas kohas. Sellepärast, et maja asub kesklinna lähedal.
25.aprillil 2015. aastal oli Kurtide majas juubelipidu. Kurdid tähistasid 1960-70 aastate stiilis moeriietusega maja juubelit. Samuti on majas näitus.
Palju õnne Kurtide maja-le!
Kurtide maja Nõmme teel
 Maja avamisel Porkuni kurtide kooli direktor Viktor Kuriks ja õpilane Ülle Võsa
 Lambikuplide valmistajad
 Kaido läheb sünnipäevapeole.
 Nõukogudeaegne stiil
 1960-1970 aastate stiil
 Eesti Kurtide Liidu juhatuse esimees Tiit Papp tervituskõne
 Külaliste lemmik
 Kauaaegne töötaja Ene Erm 44 aastat ettevõtes ja 50 aastat käidud klubis
Tallinna ja Harjumaa Kurtide Ühingu juhatus

Kommentaare ei ole: