7.11.14

Kummaline tarkus riigikogust

Urmas Kruuse: Astangu rehabilitatsioonikeskuses on tehtud palju tööd inimeste tööle aitamiseks. Tööandjad on näidanud välja soovi puudega inimesi tööle võtta. - Kus on faktid? Minule teadaolevatel andmetel aitavad lastevanemad või tuttavad (tuttavate tuttavad või head sõprad) kurtidel noortel väärikat tööd otsida ja leida.

Urmas Kruuse: Võimalus teha tööd annab tagasi väärikuse. Ei imesta, et paljud puudega inimeste organisatsioonid ei usu, et me oleme üheskoos võimelised tegema läbi muutust. - Kust härra Kruuse teab, et me ei usu? Oleme pikki aastaid kogenud ja palju viibelnud sellest teemast. Tööandjad eelistavad kas tarku terveid inimesi või rumalaid puudega inimesi.

Heljo Pikhof: Ka praegu arstid hindavad. Ka töövõimet hakkavad hindama arstid. Seejärel esitatakse Töötukassale taotlus. - Kas arstid uurivad kurtide inimeste peaaju? Kas oleme lollid ja tummad inimesed?

Monika Haukanõmm: Tööandjad on teine nõrk lüli. Me ei näe mehhanismi, mis neid motiveeriks. Puudega inimesed, kes pole lõplikult heitunud, tahavad tööl käia. Paljud on koolis käinud aga tööle ei saa. - Fakte on palju, kuid riik ei taha meid kuulda. Toon ühe näite ühest kurdist noormehest, kes käis visalttööotsingutel ja leidis 10 tööpakkumist. Ta kasutas loomulikult tööotsingul viipekeeletõlki, kes aitas helistada firmadele. Üks firma küsis, et miks ta kasutab viipekeeletõlki ja kas see kurt ei oska kirjutada? Ühesugune vastus on peaaegu ettearvatav: Ei taha kurte.

Tehke ise järeldusi!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Õige jutt! Hea, et Sa võtsid südame rindu ja kirjutasid sellest. :) Hea näide on see, et Astangu kool üldse ei aidanud puudega inimestel tööd leida.