17.1.14

Ühe kurdi elulugu

Bernhard Välling (1913 - 1990) oli kurt mees. Ta õppis Pihtla koolis. (Mina arvan - vist Püha kurtide koolis) Tema lugu kirjutas poeg.  (Leidsin see lugu juhustlikult internetist, lugu on nii ilus).

Sündis perre kõige noorema lapsena.See oli aeg kui kõikidel lastel ei olnud võimalik koolis käija. Ainsana oma perest saatsid vanemad poisi kooli ,selleks tuli ära müüa pere suur vara , paar lehma .Esimene käik Pihtlasse ebaõnnestus sest poisile see kool ei meeldinud ja ta tuli tagasi , nii et järgmine päev tuli uuesti teekond ette võtta .Kulutused oli tehtud , kooliraha makstud , poiss tuli uuesti kooli saata . Kui poiss tagasi tuli olid ta käsitsi tehtud jalanõud ( Pätid ) ära kulunud .Öösel õmbles ( Emm ) tema ema talle uued pätid ( saaremaa sussid ). Järgmine hommik pandi hobune vankri ette ja nii tuli uuesti see tuttav teekond ette võtta . Nii on see kooli minemine ajalukku läinud . Pealtnäha tavalist seika Bernhardi elus räägitud edasi põlvest põlve.
Loe edasi
allikas: geni.com

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Veel üks asi - Suurbritannia kuninganna Elizabeth II abikaasa prints Philipi emal oli kaasasündinud kurtus.

http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Alice_of_Battenberg

She was congenitally deaf. Eesti keele tõlkes - ta oli sünnipäraselt kurt.

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2189197/The-Queen-mother-She-spent-years-asylum-nun-A-new-documentary-explores-unconventional-life-Queen-s-mother-law-Princess-Alice.html

Alice was congenitally deaf but she could speak clearly.

Eesti keele tõlkes võiks tähendada, et ta oli sünnipäraselt kurt, aga ta rääkis hästi / selgelt / puhtalt.