9.4.10

Lapsepilastajast preester

Pilt The New York Times-st

Lawrence C. Murphy oli Ameerika preester, kes pilastas 200 kurti poissi 25 aasta jooksul. Vatikani tippametnikud, k. a. paavst Benedictus XVI ei vabastanud isa Murphy’t ametist, kuigi Ameerika piiskopid teatasid neile tema väärtegudest korduvalt. Seda tehti ilmselt selleks, et hoida ära skandaali.

1996. aastal ei vastanud kardinal Ratzinger kahele kirjale Milwaukee peapiiskop Rembert G. Weaklandilt selle juhtumi kohta. Kaheksa kuu pärast palus kardinal Tarcisio Bertone Wisconsini piiskoppidel alustada salajast kohtuprotsessi, mis viiks isa Murphy ametist vabastamiseni. Kardinal Bertone peatas protsessi pärast seda, kui isa Murphy kirjutas kardinal Ratzingerile, et teda ei peaks kohtuprotsessi kaasama, kuna ta on juba oma pattu kahetsenud ja tal on kehv tervis.

Isa Murphy üle ei mõistetud kunagi kohut kirikusüsteemis ja ta pääses ka politsei käest, kes ei pööranud ohvrite raportitele tähelepanu. Kolmele Wisconsini peapiiskopile teatati, et isa Murphy väärkohtleb lapsi seksuaalselt, aga nad ei suundunud selle infoga politseisse.
Karistuse asemel suunas Milwaukee peapiiskop William E. Cousins isa Murphy põhja-Wisconsini piiskopkonda, kus ta töötas oma viimased 24 aastat lastega kogudustes ja koolides. Ta oli preester oma surmani 1998. aastal.

See ei ole ainus juhtum. Ainult 20 protsenti 3000 süüdistatud preestrist, kelle juhtumeid käsitleti aastatel 2001 kuni 2010, läbisid täieliku kiriku kohtuprotsessi. Ainult mõned neist preestritest tagandati ametist, mõned lahkusid vabatahtlikult ja enamik (60%) said muu administratiivse või distsiplinaarse lahendi.


Välisajakirjanduse põhjal

Kommentaare ei ole: